Du måste aktivera Cookies i din webbläsare för att sidan skall fungera korrekt.
Dölj meddelandet X Information Från och med den 26 februari 2025 behöver du använda din e-postadress för att logga in på Artportalen. Läs mer här.
© Jeanette Lindgren
Media: © Jeanette Lindgren Degerhamn
Ormvråk Buteo buteo

Information

Art: Ormvråk Buteo buteo
Information:
1 ex. födosökande
Datum och tid:
2023-12-20 13:00-13:30
Fyndplats: Vipängen, Ottenby, Öl
Rapportör: Jeanette Lindgren,Degerhamn
Uppladdad: för ungefär ett år sedan
Antal träffar: Den här bilden, videon eller ljudet har visats 1259 gånger
Valideringsstatus: Ej granskad

Kommentarer  7

  • Elisabeth Sönner, Täby  - för ungefär ett år sedan

    Ännu en ljus "Börringevråk".Trevligt.

  • Carl-Johan Månsson, Gullabo  - för ungefär ett år sedan

    Dessa ljusa ormvråkar är väl inte så ovanliga längre. Tycker man ser dem titt som tätt. En mängd olika färger och övergångsformer finns. Så här står det exempelvis på Wikipedia som känns som en bra beskrivning:
    "Extremt ljusa former av ormvråk kallas ibland för börringevråk. Namnet är omdiskuterat då det anses missvisande eftersom dessa ljusa ormvråkar inte alls är mer förknippade med området kring den skånska orten Börringe, utan förekommer över stora delar av ormvråkens utbredningsområde."

  • Elisabeth Sönner, Täby  - för ungefär ett år sedan

    Tack för svar.Min upplevelse är att för länge sedan , c.a 20 år sen, så fanns de oftast/mest i Skånes Börringe.Men som du skriver, nu ses de titt som tätt och är inte så ovanligt längre och de finns lite överallt.Men Börringevråk har hängt kvar som uttryck för mig.Jag får nog sluta använda det, då det verkar inaktuellt. Mvh Elisabeth

  • Magnus Ullman, Brantevik  - för ungefär ett år sedan

    Det är verkligen förtjusande hur du engagerat dig i börringevråkar, Elisabeth. Därför tar jag mig friheten till några kommentarer. Börringevråkar har aldrig varit begränsade till området runt Börringe, utan var "från början" (när nu det var) spridda i hela Skåne (och angränsande områden). Namnet "börringevråk" kommer sig rimligen av att när stockholmare och andra åkte till Skåne för att skåda var Börringeområdet ett populärt ställe att spana rovfåglar där man såg dessa vita ormvråkar. Därav namnet. Hade man istället skådat ormvråkar på Österlen eller i Nordvästskåne så hade man sett lika många vita ormvråkar där. Börringevråkar förekommer visserligen "över stora delar av ormvråkens utbredningsområde" men inte överallt, utan har traditionellt förekommit framför allt från Skåne söderut till Centraleuropa i höjd med Paris (om inte mitt minne sviker mig). Kan inte se att det finns någon anledning att överge det trevliga namnet "börringevråk" för dessa ibland ytterst spektakulära fåglar - även om det naturligtvis inte finns någon exakt gräns för hur stor utbredningen av vitt ska vara för att man ska tillåta sig att använda det begreppet. Som Carl-Johan påpekar skiftar ju ormvråkens dräkt sömlöst från mycket ljus till mycket mörk.

  • Elisabeth Sönner, Täby  - för ungefär ett år sedan

    Tack så hjärtligt för svar.

  • Uno Unger, Västra Frölunda  - för ungefär ett år sedan

    Är det någon som vet om åldersbestämningen låter sig göras på dessa vitbröstade individer på samma sätt som man kan göra med mera normalfärgade ormvråkar? Alltså om ev. befintliga mörka fläckar på ljusbröstade ormvråkar är formade som längsstreck så är det ungfåglar (1K/2K) vintertid medan tvärställda fläckar tyder på äldre fåglar så här års? I så fall bör väl den här rapporterade vråken vara en 1K.

  • Magnus Ullman, Brantevik  - för ungefär ett år sedan

    Åldersbestämning av vita ormvråkar är knepigt - och jag har känslan av att saken inte är ordentligt utredd. Min gissning (gissning!) är att längsstrecken på bröstet här indikerar ungfågel. Hur som helst visar ljus iris att fågeln är 1k.

  • Logga in för att kommentera.

Artportalen 2.22.9 uppdaterades senast:den 16 april 2025 19:32(ARTAP2-5)