Du måste aktivera Cookies i din webbläsare för att sidan skall fungera korrekt.
© Tobias LIlja Nordin
Media: © Tobias LIlja Nordin Hässleholm
Tundratrut Larus heuglini

Information

Art: Tundratrut Larus heuglini
Information:
1 2K rastande
Datum och tid:
2017-06-04
Fyndplats: Ölands södra udde, Ottenby, Öl
Rapportör: Tobias LIlja Nordin,Hässleholm
Uppladdad: för 7 år sedan
Antal träffar: Den här bilden, videon eller ljudet har visats 3560 gånger
Valideringsstatus: Under utredning (för tillfället)

Kommentarer  10

  • Reino Andersson, Varberg  - för 7 år sedan

    Vilka karaktärer spikar den till tundratrut?

  • Stefan Heimdahl, Alnö  - för 7 år sedan

    Den är spikad som Tundratrut men ingen som svarar på Reinos fråga, så jag frågar också eftersom jag inte är så kunnig på dessa trutar, vad är det som gör att detta är en Tundratrut?och hoppas att någon kan svara på vad man ska titta efter.

  • Karl Hammar, Karlstad  - för 7 år sedan

    Är det ruggningen som är nyckeln till misstanke om tundratrut??

  • Tomas Svensson, Limhamn  - för 7 år sedan

    Vad jag förstår är man ännu inte riktigt på nivån att spika enskilda individer till 100.0%. Så att denna skulle vara säkert bestämd är nog inte fallet. Ett frågetecken saknas. Detta är i alla fall min förståelse av de forum jag följer, se t.ex. http://www.gull-research.org/heuglini-id/conclusion.html. Men å andra sidan har ju Lars Jonsson rapporterar tundratrut från Gotland utan frågetecken, så vissa kanske tycker att extermerna av våra västliga silltrutar är tillräckligt utredda?

  • David Erterius, Simrishamn  - för 7 år sedan

    Variationen hos de olika raserna av silltrutar är ytterst komplex och olika populationer tycks gå in i varandra utseendemässigt i högre utsträckning än hos andra taxa. Ett större antal fåglar som uppvisar en viss typ av utseende borde dock göra att bilden kanske klarnar något, och man kan nog anta att de allra flesta heuglini-kandidater som ses i t ex Finland är just heuglini och inte heuglini-lika intermedius.

    I det här fallet är det en kombination av följande karaktärer som gör att man starkt kan misstänka heuglini, även om en heuglini-lik intermedius i dagsläget inte kan uteslutas:

    + Allmän ljushet; huvudet, kroppsundersidan samt vingundersidan vitaktiga och sparsamt tecknade, mer påminnande om en genomsnittlig fuscus.

    + Ruggningsmönstret, men en helt bytt stjärt (2:a gen.), ungefär 50% bytta armpennor (2:a gen.) i kontrast mot resterande juvenila yttre handpennor samt juv. hand (aktiv ruggning nyss påbörjad med några inre släppta) samt en homogen uppsättning relativt fräscha skapularer och vingtäckare. Merparten av dessa fjädrar har antagligen bytts i ett ganska snabbt förlopp postjuvenilt på vinterkvarteren innan den långa flyttningen norrut påbörjats.

  • Reino Andersson, Varberg  - för 7 år sedan

    Tack David för ditt svar. Jag ser vad du skriver och är med på ruggning osv., men inser snabbt att jag tillhör den lyckliga skara som har mycket kvar att lära för att våga bestämma trutar.

  • David Andersson, varberg  - för 7 år sedan

    David, jag kommenterade en bild i samma serie och Reino gjorde likadant på denna bild. Åtminstone jag ifrågasätter inte artbestämningen, jag har sett några adulter i utlandet men saknar egentligen erfarenhet helt av dessa Heuglini. Men att rapportera den som säkert bestämd måste du väl ändå hålla med om är lite overkill ändå. Isåfall finns det ju ingen anledning för RK att inte godkänna den rakt av!?

  • Tommy Holmgren, Vellinge  - för 7 år sedan

    Du kan vara lugn David Andersson, denna trut kan vara allt inom silltrutskomplexet och den lär knappast bli godkänd som "Den nya arten Tundratrut", variationen är alldeles för komplex och med olika ruggningsstadier kan denna denna individ utifrån dessa bilder bara kallas 2k silltrut av obestämd underart.

  • Tobias LIlja Nordin, Hässleholm  - för 7 år sedan

    Anledningen till att den står som säkert bestämd är för jag kommer att skriva blankett på den och vad jag vet så går det inte på osäkra fåglar utan den måste stå som säker om jag inte har missat något

  • David Erterius, Simrishamn  - för 7 år sedan

    Precis som Tobias säger här ovan var den främsta anledningen till att rapportera denna utan frågetecken att göra obsen tillgänglig för blankettskrivning. För oavsett svårigheterna är det ju såklart viktigt att sådana här individer dokumenteras för framtiden och det är ju trots allt fortfarande väldigt troligt att fågeln på bilden verkligen är en heuglini.

    I nuläget finns såvitt jag känner till inga följningar på individnivå av tundratrutar, till skillnad mot i väster. Detta förklaras väl helt enkelt av att det är logistiskt bökigt att massmärka boungar uppe på tundran, till skillnad mot områden i t ex Holland där man har lättillgängliga kolonier på flera håll. Hela bestämningsproblematiken hade såklart kommit i en annan dager om man med hjälp av en färgringsavläsning kunnat konstatera att en fågel som denna kläckts vid Vita havet och inte Waddenzee.

  • Logga in för att kommentera.

Artportalen 2.22.2 uppdaterades senast:den 7 november 2024 11:42(ARTAP2-4)