Versionshistorik
Här är en sammanfattning av nya Artportalens versionshistorik där nya funktioner och andra stora händelser redovisas. Med "nya Artportalen" menas det system som lanserades i maj 2013 och ersatte de sex separata rapportsystemen som fanns tidigare.
19 november 2015
Atlasinventering
Funktionalitet för att man inom ett atlasinventeringsprojekt för fåglar eller kärlväxter ska kunna välja ut representativt fynd samt administrera rutansvarig. Atlasinventeringar görs för att bedöma arters utbredning över ett specifikt område. De görs genom att ett område delas upp i rutor om 5x5 eller 10x10 km (koordinatsystem RT90). För var och en av dessa rutor väljs sedan ett representativt fynd ut för arten. På så sätt får man en bild av artens utbredning under en angiven period och i ett specifikt område.
1 oktober 2015
Euro Birdwatch visas nu på sidan http://www.artportalen.se/EuroBirdwatch
10 september 2015
Sträckräkningen i Falsterbo visas nu på sidan www.artportalen.se/falsterbo
2 september 2015
Sökfilter till raritetsblankettarkivet
Sökfunktion för att söka i blankettarkivet på art, datum status och vilken instans (Rrk eller RK) som behandlat rapporten. Funktionen används endast av fågelvaliderare.
23 april 2015 öppnade nya Artportalen etapp 3
I etapp 3 blev Artportalen komplett i fråga om artgrupper då fåglarna implementerades i systemet och Rapportsystemet för fåglar (Svalan) lades ned.
Ny startsida samt Kom igång-sida för nya rapportörer
Startsidan har en karta som visar dagsaktuell statistik samt tydlig ingång till Kom igång-sida för nya rapportörer.Kom igång-sidan består bl.a. av tre snygga och enkla instruktionsfilmer.
Nya villkor och uppdaterade grundprinciper
Villkoren måste befintliga användare godkänna innan de kan gå vidare. I de uppdaterade grundprinciperna är den största förändringen att Termen Ägare bytts ut mot Redigeringsansvarig för att undvika missförstånd.
Administrations- och publiceringsverktyg för fynd
Verktyget används endast av behöriga validerare/skribenter för att validera rapporterade fynd samt för att förbereda sammanställningar av fynddata som sedan ska publiceras i t.ex. tidskrifter.
10 februari 2015
Flera nya listor tillkommer
• Flest landskapskryss
• Flest landsdelskryss
• Flest månadskryss
• Bästa årsmånadslistorna
• Mina listor - Artöversikt per landskap
• Mina listor - Artöversikt per landsdel
• Mina listor - Artöversikt per månad
30 oktober 2014
Jämför listor
Möjliggör att t.ex. jämföra vilka arter som saknas i ett område eller under olika år mellan olika personer, och även jämföra med sig själv. Man kan jämföra sina egna listor från t.ex. olika geografiska områden och göra motsvarande jämförelser med andra personer. Funktionen hittas under Listor och statistik -> jämför listor.
21 maj 2014 öppnade nya Artportalen etapp 2
I etapp 2 utökades Artportalen med alla ryggradslösa djur då Rapportsystemen för småkryp respektive marina evertebrater lades ner och datat flyttades över till nya Artportalen.
Provinskataloger
Provinskatalogerna visar vilka arter som noterats i vilka regioner och baseras på fynd i Artportalen samt från samlingar och litteratur. Katalogerna är ett viktigt verktyg för validering (kvalitetssäkring) av fynduppgifter för dessa artgrupper.
Verktyg för att skapa länkar till sökresultat
I nya Artportalen går det inte att få fram länkarna till sökresultaten direkt via URL:en utan man får istället skapa dem via ett enkelt verktyg där man kan välja art (eller högre taxon), region och tidsperiod och utifrån dessa parametrar få fram ett antal sökresultat, t.ex. fyndlista, karta, histogram eller bildgalleri.
28 april 2014
Floraväkterirapporter
Verktyg för personer inom floraväkteriprojekten och som har rollen floraväktare i Artportalen.
7 april 2014
Atlaskarta
Atlaskartan grupperar automatiskt antalet rapporterade arter till ett kvadratiskt rutnät på 5x5 km eller 10x10 km (i formatet RT90) och ger med hjälp av en färgskala en bra översikt över hur arterna fördelar sig i ett geografiskt område. Genom att klicka på en atlas-ruta kan du se vilka arter som rapporterats inom rutan eller se vilka arter som rapporterats i kringliggande rutor men som saknas i den valda rutan. Du kan välja att presentera en art eller en valfri taxonomisk nivå för att se hur många arter som finns per ruta på kartan.
Max- och mindjup samt höjd som standardparametrar
Möjlighet att för alla arter rapportera och söka på max- och minimivärden för djup samt höjd över havet.
Möjlighet att rapportera och söka på ej funnen
Funktionen är främst användbar vid inventeringar där en viss art förväntas finnas men som inte hittats i inventeringen. Rapportering av ej funnen kan endast ske inom projekt.
25 februari 2014
Visa sökresultat i rasterkarta (Google Mercator)
Fynduppgifterna visas i ett rutnät med rutor i storleken 50x50, 25x25 eller 10x10 km. Projektionen på rutnätet är Google Mercator, vilket gör att rutnätet är mer upprätt.
Presentera fynd som artlista
Enkel lista med vilka arter som setts i valt område.
21 november 2013
Felhantering i granskningsverktyget
Verktyget gör det lättare att rätta en import som innehåller många fel genom att de felaktiga posterna exporteras till en Excelfil och tas bort ur granskningsläget.
1 oktober 2013
Presentera fynd i form av histogram
Fynden presenteras som histogram så att man på ett lättare sätt ska få en överskådlig bild av hur fynden fördelar sig över tid.
Exportera fynd för kalkyblad, t.ex. Excel
Sökresultaten visas på ett sådant sätt att de lätt kan kopieras över till valfritt kalkylblad.
Presentera fynd som bildgalleri
Fynden presenteras som ett bildgalleri istället för i en textlista.
29 maj 2013 öppnade nya Artportalen etapp 1
I etapp 1 kunde man rapportera och söka efter kärlväxter, svampar, mossor, lavar, alger, fiskar och övriga vertebrater medan rapportering och sökning av fåglar och småkryp (inkl. marina evertebrater) fortfarande gjordes i gamla Artportalen (Rapportsystemen för fåglar, småkryp respektive marina evertebrater).
Detaljerad versionshistorik
En detaljerad beskrivning av varje release finns på ArtDatabankens webb. Se detaljerad versionshistorik.